Wat wordt er gedaan tijdens een ooglid correctie?

Misschien heb je al weleens van de term ooglid correctie gehoord of wil je hem uit laten voeren. Er kunnen verschillende redenen zijn om een ooglidcorrectie uit te laten voeren, waaronder schaamte of onzekerheid. Maar ook zichtbeperking kan een reden zijn om een correctie te laten uitvoeren. Hieronder lees je wat het precies is en hoe het in zijn werk gaat.

Waarom zou je een ooglid correctie willen laten uitvoeren?

Als je ouder wordt dan wordt de elasticiteit van de huid rondom de ogen minder. Door het verminderen van de elasticiteit kan de huid rondom de ogen gaan hangen. Ook kan er onderhuids vetweefsel naar voren komen en dikke oogleden veroorzaken. Aan de bovenzijde kan de huid zelfs tot over de ooglidrand zakken en zelfs het gezichtsveld beperken. Een ander groot nadeel is dat er bij de neus ook kleine zwellinkjes kunnen optreden.

Cosmetisch gezien vinden sommige mensen dat ze er oud uit gaan zien doordat de huid rondom hun ogen verouderen. En dat terwijl de rest van het gezicht bijvoorbeeld nog niet aan het verouderen is met rimpels. Ook dat kan een reden zijn om een ooglidcorrectie uit te laten voeren.

ooglid correctie

Wat wordt er tijdens de behandeling gedaan?

Er kunnen verschillende correcties worden uitgevoerd, zoals een bovenooglidcorrectie, een onderooglidcorrectie en een ooglidcorrectie van de levatorspier. Tijdens de behandeling wordt er langs de natuurlijke plooi een snede gemaakt en wordt het overtollige huid verwijderd. Soms wordt dat gedaan in combinatie met overtollig vetweefsel. De operatie is relatief klein en wordt poliklinisch onder lokale verdoving gedaan. Dat houdt in dat je na de behandeling eigenlijk direct naar huis kan, mits er complicaties zijn.

Het advies is om tijdens de dag van de behandeling niet auto te rijden zolang het zicht belemmerd is. Ook is het dragen van make-up een risico voor infecties en wordt het aangeraden dit pas weer te dragen als de hechtingen zijn verwijderd en de korstjes volledig zijn genezen. Het roken vlak na de behandeling kan ervoor zorgen dat de genezing langer duurt en ook Uv-licht op de ogen wordt de eerste drie maanden afgeraden.

Hoe gaat het herstel van een ooglid correctie?

Het herstellen van een ooglid correctie kan enkele maanden duren. Direct na de behandeling wordt druk op de wond afgeraden, wat kan komen door bukken, hoesten, zwaar tillen en persen. Na een week kunnen de meeste mensen weer aan het werk en hun normale dagelijkse zaken oppakken. In de eerste week na de behandeling is het belangrijk dat de ogen goed gekoeld worden, dat je rechtop slaapt en dat je geen contactlenzen draagt.

Let er daarnaast op dat het aanraken van de wond kan zorgen voor infectiegevaar en de genezing kan vertragen. De zwelling zal voor het grootste deel binnen twee weken verdwenen zijn en uiteindelijk zie je zes maanden na de ooglid correctie het uiteindelijke resultaat. Binnen een jaar vervaagt het litteken totdat het nauwelijks zichtbaar is. Gemiddeld genomen blijft het resultaat van de behandeling 10 tot 15 jaar zichtbaar maar kan het zijn dat bij een veroudering van je huid er een tweede correctie nodig is.