Social media tips voor bloggers en vloggers

Het is alweer een tijd geleden dat ik een blog post schreef met wat tips en tricks om je blog of social media kanalen te laten groeien. Zo schreef ik over hoe je een succesvolle blog kunt krijgen, fabels waarom je Instagram volgers niet meer groeien, waarom ik van mijn blog niet mijn fulltime baan wil maken én hoe je je Youtube kanaal kan laten groeien. Vandaag leek het me leuk om een blog te wijden aan social media en hoe ik mijn kanalen onderhoud en op deze manier laat groeien.

Instagram

Ik mag dan wel geen miljoen volgers hebben op Instagram, toch zit er een gezonde stijging in mijn aantal volgers. Momenteel tel ik 20.323 volgers en dat vind ik best wel een knappe prestatie aangezien ik dit Instagram account eind vorig jaar echt geopend heb. Voorheen had ik ook een Instagram account met ongeveer 6.000 volgers, maar toen ik er even allemaal geen zin in had, besloot ik deze permanent te verwijderen (spijt van!). Maar goed, ik ben nu weer op de goede weg om iets van mijn Instagram account te maken.

Neppe volgers

Vaak krijg ik wel eens de vraag of ik volgers koop. Mijn antwoord is dan ook ‘nee’. Als ik volgers zou kopen, denk je niet dat ik dan wel wat meer dan 20.000 volgers zou hebben na twee jaar? Ik groei misschien langzaam, maar ik kan daarmee wel benadrukken dat mijn volgers ‘echt’ zijn. Natuurlijk als je door mijn volgers scrollt, zitten er accounts tussen waar je vraagtekens bij neerzet, maar dat is normaal. Zodra je wat meer bereik hebt, gaan ook fake accounts je volgen of accounts die net beginnen, in de hoop dat jij ze terug volgt, het zogenaamde ‘volg-ontvolg’ spelletje. Ik moet je eerlijk bekennen: toen ik pas begon, was ik schuldig aan dit spelletje en dit heeft mij ook veel trouwe volgers opgeleverd én boze.

Social media

Hoe ik het aanpak

En om meteen te zeggen dat iemand met een ‘groter’ bereik dan normaal meteen volgers koopt, vind ik absurd. Vooral als ik kijk naar de tijd die ik steek in mijn social media kanalen. Ik ben letterlijk 24 uur online, deel dagelijks een post op Instagram, ben altijd bezig met nieuwe filters uitproberen en heb ik niks gepost dan staat er wel een reeks Instagram stories online. Ik ben gewoon altijd actief, en dat werkt nu eenmaal.

Als jij één keer per maand iets upload op je Instagram, hoef je ook niet te verwachten dat je wekelijks nieuwe volgers erbij krijgt. Mensen houden er nu eenmaal van als iemand actief is, omdat ze dan iemand écht kunnen volgen. Dus de opmerking ‘zij koopt waarschijnlijk al haar volgers’ vind ik een beetje uit de context gerukt als je eenmaal ziet hoevaak ik actief ben. Het is nu eenmaal mijn werk.

Hashtags, taggen, omschrijving

Ik maak niet vaak gebruik van #hashtags. Ik denk dat dit ook geen zin meer heeft door de algoritme. Als ik het wel toepas, merk ik ook wel dat er ‘rare accounts’ mij plotseling gaan volgen of van die spam accounts. Gebruik je een keer de hashtag #beauty komen er allemaal van die lookalike beauty accounts die volgespamd staan met giveaways. Dus ja, dat is ook een manier hoe je aan zulke volgers komt.

Wel is het zo dat ik vaak (beauty)merken in mijn foto’s tag en deze worden dan wel gewaardeerd, soms is het namelijk zo dat mijn foto hierdoor wordt ge-repost en dat levert mij dan ook weer wat extra volgers op. Qua omschrijving doe ik niet veel, ik wil gewoon mezelf zijn en dingen schrijven die ook bij mijn persoonlijkheid passen. Een geforceerde omschrijving om meer volgers uit te halen, herken je zo.

Timing is everything

Ook wanneer je iets post heeft veel invloed op je volgers en likes. Mijn blogposts gaan altijd om 06.00 uur in de ochtend online (ik plan deze in, want eh no way dat ik om 06.00 uur wakker ben). Als ik dan eenmaal wakker ben, rond een uur of 8, plaats ik een post en Instagram story over mijn blogpost. Zo komt het de hele dag in het nieuwsoverzicht te staan bij je volgers.

Als je ’s avonds iets upload, is de kans nihil dat deze veel wordt opgepikt (blame it on the algoritme). Meeste mensen hebben ’s avonds niet meer zo’n zin om actief overal op te reageren of te liken, en je posts komen tegenwoordig alleen bij iemand in het overzicht te staan als de interactie ook goed is. Krijgt je post in een keer veel likes en comments, is de kans groter dat deze post ook meer gezien wordt bij je volgers. Mijn tip is dus om het in de ochtend te doen, dan hebben mensen de hele dag de tijd en zin om te reageren.

Heb jij nog tips wat jij toepast om je kanalen een boost te geven? Ik hoor het graag! En had je iets aan deze blog post, dan hoor ik het ook graag. Altijd leuk om meningen te horen! 🙂